Wednesday, September 12, 2012

Naslovi i pomalo tuzna prica

Omiljeni naslovi  u mom vlasništvu. REdoslijed nema nikakve veze sa dozom omiljenosti  ^-^




1. Atlas ljudske anatomije. Knjiga koju sam kupila u Beogradu i koja me koštala oko 70 evra. No vjerujte mi vrijedi. Fenomenalne ilustaracije i još ljepše boje *-*. Prosto uživam dok učim. Čika Neter je inače i sam bio doktor ali i veoma talentovan umjetnik. Jednog dana, al ono kad bas budem raspolozena ispričaću vam malu priču o tome kako sam upisala fakultet koji sam  željela. Al za to ću stvarno morati biti dobro raspoložena.




2. Šta reći sam da svako u svojoj kućnoj kolekciji treba imati barem nešto od ovog genijalnog čiče. Kad pogledam ovu knjigu prva asocijacija mi je : Aljoša. Ne znam zašto. Valjda najjači utisak. Kupila sam ju na sajmu knjiga u BL prije dvije godine. Sa bivšim momkom.






3. Takođe kupljena u Beogradu ali prije dvije godine. Pomalo glupavo sjećanje me veže za nju. Na kasi knjižare u kojoj sam ju kupila radila je jedna izzetno nadrndana teta, kojoj nikako ali baš nikako nije bilo jasno zašto sam joj pružila 5 evra. Znam, trebala sam ih razmijeniti ali tada sam mislila da Srbija normalno prima evro.  Uf kako se izderala.
Ali, jedna od najdražih knjiga. Još kad ju posjedujem....*-*






4. Poklon od tate za 16ti rođendan. 
Trebam li još šta reći. Kod nas je bio izraz da ako nisi pročitao Anu Karenjinu, nisi ni išao u srednju školu. 
Pif, neobrazovane li raje...





5. Tatin primjerak. Imam i ja svoj, ali mi je ovaj draži. Jednom smo, sjećam se, mislim da je bio četvrti razred, gledali dokumentarac o Kamiju u Domu kulture. Na kraju nas je ostalo toliko da su moji ćevapi sasvim dovoljni. Trebam li reći da je film bio odličan. Mislim da ću svoj jednom pokloniti u nekom blogo darivanju. Još samo da osmislim razlog za isto...*-*




6. Bogorodičina crkva u Parizu. Sjećam se kako me kad sam prvi put počela da ju čitam zabolila glava. Bilo je to možda u petom, šestom osnovne.....*-* Inače u ovakvom izdanju imam još i Čehova " Stepa i druge pripovjetke", koju sada čitam.





7. Knjiga koja je obilježila moje djetinjstvo. Mama mi je iz nje prvi put pročitala TRnoružicu. Najljepše ilustracije ikada. Toliko kompleksne, a opet bajkovite. Fenomenalan izbor bajki. Od Andersena preko Hiljdu i jedne noći, Braći Grim sve do ruskih narodnih.......





Ilustracija za rusku bajku " Vasilisa Premudra"




"Trnoružica"

Inače su ilustracije u boji, ali mi se ova sepija varijanta učinila nekako prikladnijom.....*-*


Pomalo tužnu priču ću ipak da ostavim za sutra......


baj, baj 


                       Džo *-*



              



22 comments:

  1. Animozitet prema rusima a posebno prema doticnom gospodinu..ne znam zasto, ne znam kako ali eto..navijam za francuze i duboko im se klanjam :)
    Kako skakavci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skakavce jos nisam počela. Sad čitam Selindžera i bas mi je dobar....:)
      Ja kad bi birala ne bih mogla da se odlučim, i jedni i drugi su mi dobri. I uvijek se pitam kako ću da posmatram sve to kad budem zrelija. Šta će da mi se sviđa a šta ne...:))

      Delete
    2. Nisam ih volela u tvojim godinama, ne volim ih ni 10 godina kasnije :)) Ko zna, mozda tamo oko pedesete..:))

      Delete
  2. Anu Karenjinu sam dvaput pročitala, iako to rijetko radim s knjigama. A Stranac je jedna od rijetkih lektira koje nisam pročitala :$ Jednostavno mi se nije dalo (od ostalih, a savjest me očito malo grize, naumpadaju mi Madame Bovary i U registraturi). :D

    Uhvati me mala tuga kad se sjetim svoje knjige bajki iz djetinjstva, 365 bajki za svaki dan, čini mi se. Doduše nije bila moja, već "naslijeđena" od rođaka, i onda se gomila tih mojih ali ne sasvim mojih stvari izgubila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U registraturi nisam ni je pročitala......ni Raj kao dio Božanstvene komedije...:/ hm

      Delete
  3. Dala si mi prelepu ideju za post :) Ja sam dobar deo svoje biblioteke dobila od bake tako da sam emotivno vezana za svaku od njih.

    ReplyDelete
  4. I meni si dala ideju za post :)
    Ruse jako volim i sad trenutno iščitavam sve od njih što mi padne pod ruku, Braću Karamazove nisam nikad čitala, na spisku su. Sad trenutno gutam Turgenjeva. Voljela bih probati čitati kakvog savremenog ruskog pisca, da vidim kakvi su oni.
    Ja volim tu izdavačku kuću, ne znam kako se zove, s tim koricama imam od Selimovića Tvrđavu i od Andrića Travničku hroniku, što su starije bolje mirišu.
    Ja sam imala sličnu knjigu bajki, i ilustracije *__* dovoljne da svako dijete navuku na knjige ostatak života.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svjetlost- BIblioteka izabranih dijela/ BID :)
      Samo pozuri...:)))

      Delete
  5. Pravo malo blago :). Ostalo mi je još malo do kraja, ali ja bih izabrala Zamjatina umjesto Hakslija :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ja bih voljela obojicu...:D Vidjela sam neki dan Zamjatina kod uličnog prodavača u Bg-u ali je bio toliko skup, da bi me ladno jeftinije ispalo da kupim novu knjigu, sto cu sa sa vremenom i uraditi....:)))

      Delete
    2. Ja sam mislila da je ono tvoj Zamjatin :(.

      Delete
  6. Ana Karenjina? Da nije to možda ona što je voz na Ilidži sprčio? Žena mi bila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. C, ajd sto si samodestruktivan AL STo i druge zajebes. PItam se da li se ubila zbog silne ljubavi ili nečeg drugog?

      Delete
    2. http://www.youtube.com/watch?v=-RdVSQ5B9go

      Taj video će dati odgovor na sva tvoja pitanja.

      Delete
  7. Imas bas dobru kolekciju. Dala si mi ideju, mozda i ja napravim neki postic o svojim knjigama :)

    ReplyDelete
  8. eh, te sam bajke i ja imala, čini mi se. btw, nagrada za tebe na mom blogu

    ReplyDelete
  9. Krasan post, već dugo planiram uraditi nešto slično, ali znaš i sama...kako odabrati one najdraže, a ostale gurnuti u zapećak, u stranu? :)

    ReplyDelete