Wednesday, July 11, 2012

Staro kao Grcka

Ovih dana je toliko vruce da je strasno. Ali mi se cini da vi to znate. :D Pretpostavljam da je i vama tako. Izuzev ako niste na moru, ili frizideru, ili ste dobili na BIngu pa ste otisli na ljetovanje u Švedsku, prijatnu, oprolećovanu Švedsku. Nemam pojma zašto sam se sjetila Švedske. Trenutno ne učim, i dane provodim čitajući, i zamisljajuci sta cu sve raditi kad temperature postanu normalnije.  Tj. -nikad.

 Trentno čitam Zamjatina . Ova knjiga je toliko strasna, i svaki put se zapitam šta ako, i ako šta. Čitava ideja toliko bezličnog društva mi unosi jezu. A opet društvo bez zločina mi se čini idealnim.Osim naravno ako se neradi o zločinu protiv samosvijesti. U svakom slučaju neću to doživjeti. Čak mi je strašnije i od Orvelove 1984, jer je nekako bliža nama, i radnja mi ne djeluje toliko nemoguce. Volite li anti/utopističke knjige? I da li ste pročitali ovu ili 1984 ili recimo Huxly-ev Vrli novi svet?

E ovo je autfit od prije mjesec dana, i naslov posta se odnosi na njega. To su divne sandalice koje sam kupila u sh- shopu, nevjerovatno lagana haljina iz Azela od prije dvije godine, i C und A prslučić.....

Uživajte u slobodi, ako već ne mozemo u svježini....^-^
     





I samo jos jedna pjesm, koje sam se sjetila koja mi ne izalzi iz glave. I divna je. :)



Baj, baj
                                       Džo *-*


 

18 comments:

  1. Super post. :) mnogo volim ovu pjesmu, takođe :)

    ReplyDelete
  2. Zainteresovala si me za knjigu. Pročitala sam i Orwella i Huxly-ja. Vrli novi svijet mi je bio bolji, valjda jer nije onako mračan kao 1984. Hvala na preporuci :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1984 je stvarno strasna. Ali kod ove knjige mi je zanimljivo to, sto u sustini nije puno potrebno da se stvori jedno takvo drustvo. Imas li ti kakvu preporuku? Nevezano za tematiku. :)

      Delete
    2. U zadnje vrijeme me oduševio Dnevnik o Čarnojeviću od Crnjanskog. A počela sam i Kvaku 22 poodavno, ali nikako da je završim jer sam u međuvremenu nabasala na Crnjanskog (i Roman o Londonu, koji je ooogroman, al je iz biblioteke, pa žurim s njim). Uglavnom, Kvaka je dobra i smiješna, ako ćeš da se opustiš malo :).

      Delete
    3. Carnojevica sam procitala u cetvrtom razredu, a prvo bih mogla opet...:) Kvaku cu procitati. Hvala ti. :)

      Delete
    4. Onda ne vrijedi Hessea da spominjem, pošto ja kasnim sa svim tim :D. Ili Djecu s kolodvora Zoo (to sam u osnovnoj čitala, al mislim da bi me i sad dotukla :D).

      Nema na čemu :).

      Delete
    5. Sad sam malo citala Zamjatina, i shvatila da je ljepota tih knjig u tome sto ljudi pronalaze svoje licnosti, skrivene nagone, ono sto ih ustvari cini ljudima, fenomenalno...:) Pa reko da podijelim sa tobom...:)

      Delete
    6. Pa da, nije nam u prirodi da budemo svi jednaki, isti, da šutimo i da zatomljavamo svoje želje i nagone. A Zamjatina ću u biblioteci nabaviti, već sam vidjela da ima. Pročitah da su i Huxley i Orwell pisali pod njegovim utjecajem :).

      Delete
  3. Outfit je super :)...a ja ću vjerovatno malo do Švedske u Malmo :) osim ako me nešto na poslu ne poremeti...

    ReplyDelete
  4. Prvo, preslatka ti je kombinacija i sladak ti je blog, pratim ga već neko vrijeme sad tek komentarišem, ne mogu da odolim kad se o knjigama priča :).
    Čitala sam i Orwella i Huxleya, i obje knjige su me se jako dojmile, potražit ću ovog Zamjatina, distopijski romani me uvijek zanimaju.
    Što se tiče Orwella i Huxleya: http://www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/2009-05-Amusing-Ourselves-to-Death.png

    ReplyDelete
  5. Bas si mi lepa, i slike su lepe i kombinacija! :3
    A ovo...uzivajte u slobodi mi se jaako svidja!
    Uzivaj i ti... <3 :*

    ReplyDelete
  6. Preslatko ljetnje!Diiivne sandalice;)
    xx
    B.

    ReplyDelete
  7. Divan autfit. Prslucic mi je skroz super.
    Volim ovu pjesmu, jos od djetinjstva. :)

    ReplyDelete
  8. Sandale i prsluk su čisti bomboni :)!

    ReplyDelete
  9. I totally love the colours and this cute tree on your necklace :)

    ReplyDelete
  10. love the colors!

    visit my blog - http://fromprovince.blogspot.com/

    ReplyDelete