Monday, January 9, 2012

Dr. Pasha

Ako uzmemo u obzir da živimo u jednom itekako potrošačkom društvu ( što je dosta kontradiktorno  :D), teško je i povjerovati da jedan ovakakv brend funkcioniše na našim prostorima. Dr. Pasha predstavlja, pa možemo reći malu manufakturu, koja se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna.
Zašto sam odlučila da pišem o njima? Pa obzirom da već godinu dana koristim samo njihove proizvode, i da su nešto najbolje što sam ikada imala, te da sam zakoračila u medicinsku struku, željela sam da vam pokažem neke prednosti prirodne kozmetike. U četvrtom gimnazije sam se dosta zainteresovala za pitanje prirodne kozmetike. Ne trebate da ulazite u neka velika istarživanja, dovoljno je da imate ikakvo znanje iz hemije i da na poledjini proizvoda pod Ingridients otkrijete neke ne tako bezazlene stvari. Konzervansi, proizvodi dobijeni preradom nafte izbijaju oci svakome ko malo bolje pogleda. A šta tek reći za one nepoznate koji su pod skraćenicama i za koje vjerovatno ni farmaceuti koji su ih sastavili ne znaju šta su. Poražavajuća je činjenica, da recimo Nivea, koja je jako popularna, sadrži Paraffinum liquidum ili mineralna ulja koja nastaju direktnom preradom nafte, a izuzetno su jeftini i isplativi. O konzervansima da ne pričamo. Imam jedan savjet (možete ga poslušati ili ne, na vama je :D ): ukoliko na vašem kozmetičkom proizvodu pod Sastavom pise: methylparaben, prophylparaben, ethylparaben ili neki od Parabenčića bacite ga. Ako ne zbog sebe onda možda zbog vaše buduće djece ( ako ste od onih koji jednom žive :D, ili recimo oni koji puše XD).  Jedan Nordijski institut je istraživao djelovanje kozmetičkih proizvoda na trudnoću. Uglavnom trudnice su ispitivane o proizvodima koje koriste ( a koristile su ih puno, kao npr. proizvode protiv strija koji se mažu direktno na stomak !!!! ), da bi poslije poroda njihova djeca pregledana i na kraju je dokazano da se sve više radjaju muška djeca sa potencijalnom smanjenom pokretljivošću spermatozoida. . Što bi s vremenom moglo dovesti do opšte neplodnosti, ako se uzme u obzir do koje mjere se danas koriste kozmetička sredstva. O kancerogenom djelovanju da ne pišem.

Dakle DR. Pasha. VJerujte mi kad ih jednom otkrijete oduševiće vas. Ja koristim dva: Mak i Cimet (za  lice), I Mentu za tijelo. I u sastavu ovih sapuna sigurno nećete naći ništa npr. kancerogeno. Dolaze u većim i manjim pakovanjim, od 100 g  i manjim od 25g...:) Cijena je  i više nego prihvatljiva, veliki su oko 8KM a manji 2 Km. Pored sapuna imaju i Zlatni melem, osvježivače vazduha i divan melem za usne.
Možete ih pronaći u apotekama, DMu, CMu ( ja sam ih tu vidjela). Uglavnom pokušajte, šta vas košta. Recimo mak i cimet kojji koristim  je odličan za piling, i genijalno sredstvo protiv akni. Menta opet poboljšava cirkulaciju i obnavlja kožu. Više možete pročitati na njihovom sajtu : Dr. Pasha


Ruža

Limun

Lavanda

Kafa -karanfilić

Menta
Ne dozvolite da za neke proizvode plaćamo reklamu. Ako je nešto napucano kako cjenovno tako i izgledom, ne mora da znači da je dobro.  Kao što vidite dolaze u divnim orijentalnim kutijama, koje možete iskoristiti za recimo nakit...:)

Ako poznajete još neke domaće marke prirodne kozmetike, javite mi.

6 comments:

  1. Jao ovo su fantastični savjeti, idem sad pregledati sve što imam i poprilično sam ubjeđena da će većina sadržavati ove loše sastojke,damn, a nisam još ništa njihovo koristila ali odmah sutra kupujem jedan da probam.

    ReplyDelete
  2. Cool! Da znaš da si me zaintrigirala, vidjela sam ih ali nisam probala inače mi je jako bitno da su preparati koje koristim zaista prirodni. Što se tiče sapuna koristila sam Lush i za njih mogu da garantujem iako im je cijena itekako visoka.
    Domaće marke...ovako, znam jednu koja se proizvodi u BiH i zove se Dar Prirode, radi se o glini koja se koristi kao maska (bijela i zelena), to je glina u prahu ali se takođe koristi i oralno (pije se) i jako je dobra za pročišćavanje organizma od toksina.

    ReplyDelete
  3. Fina je ova tema, tako i ja pokusavam da koristim sto vise prirodnih preparata, na primer boljeg pilinga od griza i meda nema. :) Probacu u Srbiji da nadjem dr Pashu-bas mi se svidja! Ja koristim proizvode Fresha gora, oni prave sapune, labela, kremice-sve na prirodnoj bazi. ^^

    ReplyDelete
  4. Volim prirodnu kozmetiku ali na samo pomisao da redovno vidim sta udisem...brr..Uglavnom, za bilo koji drogrijski brend da se uhvatis, shvatis da je pun parabena %)

    ReplyDelete
  5. I ja sam koristila mak i cimet, a zadnji je bio od lavande, za suhu kožu (ja imam masno i problematično lice), ali mi je najbolje odgovarao. Meni ga je preporučila kozmetičarka.

    ReplyDelete
  6. Koristila sam prije jedan sapun, samo se ne sjecam koji...Sad otkrih blog, svidja mi se :)..Pratim

    ReplyDelete